Joululoma lapissa, eli ajatuksia hiihdosta ja avioliitosta vasta-alkajille (ja vähän kokeneemmillekin)


Tarvikkeet

Hiihtämään lähtö on periaatteessa hyvin yksinkertaista. Tarvitaan ainoastaan sukset, asiaan sovelias vaatekerrasto ja lunta. Hieman hankalampaa suorituksesta tekee kuitenkin se, että näiden kaikkien pitäisi sijaista samassa paikassa samaan aikaan. Mikäli asuu esimerkiksi Etelä-Suomessa, missä lumi on melko harvinaista (tämän voi vahvistaa allekirjoittanut), on tämän vuoksi hyvä aloittaa hiihtämisen suunnittelu hyvissä ajoin etukäteen varmistaakseen lumen saatavillaolo. Suksien ja tarkoitukseen nimenomaisesti tarkoitettujen (lue:kalliiden), vaatekappaleiden hankinta on sen sijaan helpompaa ja onnistuu lähes mistä päin suomea tahansa. Hiihtämään aikojan tulee myös olla halukas hiihtämään. Joskus ihmisiä on myös kiristetty, uhkailtu tai lahjottu hiihtämään, mutta näissä tapauksissa hiihto yleensä loppuu lyhyeen. Hiihtämään lähtemistä empivää voi kuitenkin esimerkiksi rohkaista kertomalla useista tutkituista terveysvaikutuksista, joita hiihdolla on.

Avioliittoon lähtö on myös periaatteessa hyvin yksinkertaista. Tarvitaan ainoastaan maistraatti, asiaan sovelias vaatekerrasto ja suostuvainen aviopuoliso. Hieman hankalampaa suorituksesta tekee kuitenkin se, että näiden kaikkien pitäisi sijaista samassa paikassa samaan aikaan. Mikäli asuu esimerkiksi Etelä-Suomessa, missä suostuvaiset aviopuolisot ovat melko harvinaisia (tämän voi vahvistaa allekirjoittanut), on tämän vuoksi hyvä aloittaa naimisiinmenon suunnittelu hyvissä ajoin etukäteen varmistaakseen suostuvaisen aviopuolison saatavillaolo. Maistraatin ja tarkoitukseen nimenomaisesti tarkoitettujen (lue:kalliiden), vaatekappaleiden hankinta on sen sijaan helpompaa ja onnistuu lähes mistä päin suomea tahansa. Joskus ihmisiä on myös kiristetty, uhkailtu tai lahjottu avioliittoon, mutta näissä tapauksissa avioliitto yleensä loppuu lyhyeen. Avioliittoon lähtemistä empivää voi kuitenkin esimerkiksi rohkaista kertomalla useista tutkituista terveysvaikutuksista, joita avioliitolla on. 

Aloitus

Hiihtämisessä aloittaminen on ensiarvoisen tärkeää, koska ilman sitä koko suoritus jää yleensä tekemättä. Yleensä varsinaista alkua edeltää suorastaan yltiöpäisen optimistinen mielikuvittelu siitä, miten ihanaa hiihtäminen onkaan - erityisesti kun vaihtoehtona voi olla netfliksin katselu kotisohvalla (tämä optimistinen illuusio on oikeastaan elintärkeää koko harrastuksen säilymiselle, sillä mikäli osallistuja tajuaisi kuinka työläästä suorituksesta on kokonaisuudessaan kyse, voi olla että tämä luopuisi aikeistaan hetimmiten). Ennen hiihdon aloittamista on valittava toimitukseen sopivat sukset. Ennen aikaan suksien valinta oli huomattavasti helpompaa, koska vaihtoehtoja oli paljon vähemmän, mutta nykyteknologia on mahdollistanut monien erilaisten mallien vertailun. Suksia on hyvä myös voidella riittävästi hyvän hiihtosuorituksen takaamiseksi. Juuri ennen varsinaisen suorituksen aloittamista on myös vielä valikoitava, puettava ja riisuttava erilaisia vaatekappaleita noin tunnin ajan. Valikoimalla tarkkaan vaatteitaan hiihtämään aikova yrittää varmistaa suorituksen miellyttävän kulun. Vaatetuksella on kuitenkin lopulta hyvin vähän vaikutusta itse suorituksen kulkuun, mutta hiihtäjälle on tärkeä kuvitella näin pystyvänsä edes jotenkin vaikuttamaan hiihdon tulevaan sujuvuuteen. 

Avioliitossa aloittaminen on ensiarvoisen tärkeää, koska ilman sitä koko suoritus jää yleensä tekemättä. Yleensä varsinaista alkua edeltää suorastaan yltiöpäisen optimistinen mielikuvittelu siitä, miten ihanaa avioliitto onkaan - erityisesti kun vaihtoehtona voi olla netfliksin katselu kotisohvalla (tämä optimistinen illuusio on oikeastaan elintärkeää koko harrastuksen säilymiselle, sillä mikäli osallistuja tajuaisi kuinka työläästä suorituksesta on kokonaisuudessaan kyse, voi olla että tämä luopuisi aikeistaan hetimmiten). Ennen avioliiton aloittamista on valittava toimitukseen sopiva aviopuoliso. Ennen aikaan aviopuolison valinta oli huomattavasti helpompaa, koska vaihtoehtoja oli paljon vähemmän, mutta nykyteknologia on mahdollistanut monien erilaisten mallien vertailun. Aviopuolisoa on hyvä myös voidella riittävästi hyvän avioliittosuorituksen takaamiseksi. Juuri ennen varsinaisen suorituksen aloittamista on myös vielä valikoitava, puettava ja riisuttava erilaisia vaatekappaleita noin tunnin ajan. Valikoimalla tarkkaan vaatteitaan avioliittoon aikova yrittää varmistaa suorituksen miellyttävän kulun. Vaatetuksella on kuitenkin lopulta hyvin vähän vaikutusta itse suorituksen kulkuun, mutta avioliittoon menijälle on tärkeä kuvitella näin pystyvänsä edes jotenkin vaikuttamaan avioliiton tulevaan sujuvuuteen. 

Ongelmakohdista selviytyminen

Yleensä kaikki hommaan ryhtyneet huomaavat ennemmin tai myöhemmin, että hiihto ei olekaan aivan yhtä mukavaa kuin ystävien istragrampostauksien ja hiihtovaatteiden mainoskuvista voisi olettaa, ja alkaa pohtia, olisiko sittenkin pitänyt valita matkaan toisenlaiset sukset tai jättää koko homma sikseen. Tällaisista aatteista ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä pieni viiva  keskiverto epämukavuus kuuluu olennaisena osana hiihtoon. Onkin täysin normaalia haluta tasaisin väliajoin heittää sukset metsään ja kävellä lähimpään baariin. Vaihtamalla suksia, hiihto ei kuitenkaan välttämättä juurikaan parane - erityisesti jos vika on käyttäjässä, tai hiihto ei kertakaikkiaan ole itselle sopiva laji. Jos sukset ovat kuitenkin täysin käyttötarkoitukseensa sopimattomat tai aiheuttavat jatkuvaa epämukavaa oloa, kannattaa ne suosiolla vaihtaa uusiin (tai miksei vanhoihinkin). Muissa tilanteissa voi tilannetta yrittää parantaa väistämättömän tuskan hien hiipiessä iholle esimerkiksi vaatteiden vähentämisellä tai suksien lisävoitelulla. On myös tärkeää, ettei omaa hiihtoa ala vertailla muihin - usein muiden ihmisten hiihto voi näyttää todella paljon helpommalta ja vaivattomammalta, jolloin mieleen nousee helposti kateus tai halu lopettaa koko homma. Mikäli omaan hiihtoonsa on kovin tyytymätön tai huomaa toistavansa samoja virheitä, voi neuvoja parempaan hiihtoon kysyä ammattilaisilta tai lähipiiristä löytyviltä eksperteiltä. Usein oma hiihto kuitenkin kehittyy ajan myötä ja tärkeintä on päämäärän sijaan itse matka ja sillä viihtyminen. 

Yleensä kaikki hommaan ryhtyneet huomaavat ennemmin tai myöhemmin, että avioliitto ei olekaan aivan yhtä mukavaa kuin ystävien istragrampostauksien ja häävaatteiden mainoskuvista voisi olettaa, ja alkaa pohtia, olisiko sittenkin pitänyt valita matkaan toisenlainen aviopuoliso tai jättää koko homma sikseen. Tällaisista aatteista ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä pieni viiva keskiverto epämukavuus kuuluu olennaisena osana avioliittoon. Onkin täysin normaalia haluta tasaisin väliajoin heittää aviopuoliso metsään ja kävellä lähimpään baariin. Vaihtamalla aviopuolisoa, avioliitto ei kuitenkaan välttämättä juurikaan parane - erityisesti jos vika on käyttäjässä, tai avioliitto ei kertakaikkiaan ole itselle sopiva laji. Jos aviopuoliso on kuitenkin täysin käyttötarkoitukseensa sopimattomat tai aiheuttaa jatkuvaa epämukavaa oloa, kannattaa se suosiolla vaihtaa uuteen (tai miksei vanhaankin). Muissa tilanteissa voi tilannetta yrittää parantaa väistämättömän tuskan hien hiipiessä iholle esimerkiksi vaatteiden vähentämisellä tai aviopuolison lisävoitelulla. On myös tärkeää, ettei omaa avioliittoa ala vertailla muihin - usein muiden ihmisten avioliitto voi näyttää todella paljon helpommalta ja vaivattomammalta, jolloin mieleen nousee helposti kateus tai halu lopettaa koko homma. Mikäli omaan avioliittoonsa on kovin tyytymätön tai huomaa toistavansa samoja virheitä, voi neuvoja parempaan avioliittoon kysyä ammattilaisilta tai lähipiiristä löytyviltä eksperteiltä. Usein oma avioliitto kuitenkin kehittyy ajan myötä ja tärkeintä on päämäärän sijaan itse matka ja sillä viihtyminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti